top of page
  • Writer's pictureTaru

Itsestään huolehtiminen on enemmän kuin sielun pikaruoka - Kuinka se toimii arjessa?


Mitä ajattelet kun kuulet, että sinun pitäisi pitää enemmän huolta itsestäsi? Omistaa ilta vain itsellesi, hyvän kirjan ja viinilasillisen kanssa? Tehdä wellness-viikonloppu puolison tai parhaan ystävän kanssa? Käydä tanssimassa? Kaikki tämä on tietenkin ihanaa ja tekee sinulle, kehollesi ja sielullesi varmasti hyvää. Mutta oikea aito itsestään huolehtiminen sisältää vielä paljon, todella paljon muutakin. Nämä edelliset ideat ovat vain pienen pieni osa tästä kokonaisuudesta ja oikeasta itsestään huolehtimisesta.Itsestään huolehtiminen ei ole pelkkä viikonlopun pikaruoka sielullesi


Yksi hemmotteluhetki viikossa ei riitä meille, jotta saisimme kehomme pysymään tasapainoisena. Normaalissa arkipäivässä yritämme yleensä iltaan mennessä saada niin paljon tehtäviä todo-listalta suoritetuksi kuin mahdollista. Kotimatkalla haetaan lapset päiväkodista ja sitten vielä nopeasti kauppaan. Kotona odottavat ehkä nälkäiset koululaiset sekä pyykkikasa, joten pikaisesti ensin pyykkikone täyteen… ilta täyttyy ruoan laitossa, kotihommissa sekä lasten kanssa touhutessa, kunnes väsyneinä kaadumme sohvalle. Nyt olemme mielestämme „ansainneet“ tauon joka yleensä sisältää telkkarin katsomista ja herkkuja...


Itsestään huolehtiminen ei tarkoita, että pakenet hetkeksi arkea. Sinun ei tarvitse „ansaita“ taukoa rankan päivän tai viikon jälkeen, jotta voisit sen kaiken hetkeksi unohtaa. Tärkeää ja pitkäaikaisesti vaikuttavaa on, että huomioit tarpeesi joka päivä.


Olet itsesi paras ystävä ja kohtelet itseäsi myötätunnolla ja lempeydellä. Tunnet itsesi, omat tarpeesi ja toiveesi. Kun arvostat ja kunnioitat itseäsi ja kehoasi, elät jo elämää joka ei ole riippuvainen ulkoisista tekijöistä. Tunnet myös rajasi ja pidät vain sellaisia suhteita yllä, jotka perustuvat toisen ihmisen kunnioitukseen. Annat itsellesi tilaa ja mahdollisuuden kasvaa ihmisenä. Opit kuuntelemaan mitä kehosi ja sisimpäisi sinulle haluaa sanoo. Tarvitsetko välillä tauon, juotko tarpeeksi vettä, olisiko venyttely tai raikas ilma nyt hyväksi?
Itsestään huolehtimisen neljä eri tasoa

  • Keho; tähän kuuluvat terveet elämäntavat, liikunta ja ravinto sekä kehon viestien kuunteleminen.

  • Tunteet; huomioi omat tunteesi, opi kuuntelemaan, näyttämään sekä ymmärtämään niitä, korosta kaikkia positiivisia asioita elämässäsi ja nauti elämästäsi tässä ja nyt.

  • Ajatusmaailma; opi tarkkailemaan ajatuksiasi, ovatko ne todellakin totta, löydä uskomukset jotka sinua rajoittavat, etsi sisäinen kriitikkosi, hyväksy menneisyytesi ja ymmärrä, että olet sen avulla kasvanut, avaa itsesi uusille asioille.

  • Sosiaalisuus; tapaa ystävien kanssa, jotka tekevät sinulle hyvää, joiden kanssa voit olla oma itsesi, ole avoin uusille tuttavuuksille, auta ystäviä hädässä, ole valmis tunnustamaan virheitä, ole valmis antamaan ja pyytämään anteeksi, älä pakene konflikteja, näytä rakkautesi.

  • Henkisyys, tunne omat arvosi ja elä niiden ohjauksen mukaisesti, ota itsellesi aikaa tarkkailla sitä, oletko elämässäsi oikealla tiellä ja korjaa suuntaasi tarpeen mukaan, ylläpidä myönteistä elämänasennetta, tunne kiitollisuutta kaikesta mitä sinulla on, luota siihen, että kaikella on tarkoituksensa ja kaikki on hyvin.Kahdeksan vinkkiä kuinka arjessa huolehdit itsestäsi


Opi tunnistamaan tarpeesi

Asenna kännykkääsi päivän mittaan kaksi tai kolme „herätystä". Kun se soi, pysähdy hetkeksi ja tunnustele; Miltä minusta tuntuu? Mitä tarvitsen juuri nyt? Onko minulla ehkä nälkä, jano, kylmä, kuuma…? Olenko ärtynyt, kireä, tyytymätön tai vihainen? Mikä on juuri nyt tarpeeni? Kun olet löytänyt sen, täytä se niin hyvin kun voit. Tarkoitus on herättää sinut välillä tunnustelemaan itseäsi ja tarpeitasi, koska tämän useimmiten arjen kiireissä unohdamme.

Kunnioita rajojasi

Itsestään huolehtiminen tarkoittaa myös rajojen huomioimista. Mihin pystyt ja mitä itse haluaisit tehdä? Jos rankan viikon jälkeen olet liian väsynyt auttamaan toisia muutossa, niin kerro siitä. Jos et halua pitää yllä avointa suhdetta, sano se. Kun olet avoin ja näytät rajasi, annat toisille myös mahdollisuuden ymmärtää sinua paremmin ja kanssakäyminen helpottuu.


Lopeta itsesi kritisointi

Kohtele itseäsi ystävällisesti ja rakkaudella. Heti kun huomaat negatiivisia ajatuksia itsestäsi, sano heti „SEIS!“. Tarkkaile ajatuksiasi, varsinkin niitä mitä huomaamattasi itsestäsi teet. „En koskaan onnistu“, „olen taas myöhässä“ tms. ja ymmärrä, että se ei ole se tilanne, vaan sinä itse, joka sinut silloin masentaa. Mieti näitä negatiivisia ajatuksiasi rauhallisessa hetkessä ja yritä ymmärtää, miksi itsestäsi niin ajattelet. Useimmiten meillä on itsestämme uskomuksia ja tunnelukkoja, jotka olemme jo lapsuudessamme tallettaneet. Kun saat ne avattua, elämäsi muuttuu huomattavasti helpommaksi ja keveämmäksi.


Sinun ei tarvitse tehdä kaikkea täydellisesti

Jos kuulut ihmisiin, joiden on aina pakko tehdä kaikki itse ja lisäksi vielä täydellisesti… Sano itsellesi, että myös vähempi riittää. Yritä alentaa rimasi ja ymmärtää, että arjen elämässä myös 80% on tarpeeksi hyvä. Meidän ei tarvitse yrittää verrata itseämme somessa tehtyihin täydellisiin kulissi-postauksiin. Kenenkään elämä ei ole täydellistä, vaikka useat sen kuvan toisille haluavatkin antaa. Keskity siihen mikä sinulle on tärkeätä. Jos sinulle yhteinen aika ja leikki lasten kanssa on tärkeää, keskity siihen, älä pöydän kiillotukseen. Lasten vaatteissa saa olla tahroja ja huoneeesa lelut levällään, se vain näyttää, että he nauttivat elämästään rennosti täysin siemauksin!


Tee jotain, mikä sinua ilahduttaa

Huolehdi siitä, että voit tarpeeksi usein kokea jotain kaunista ja nautinnollista. Katsoa, haistaa, maistaa... Ei sitten vasta kun „projektisi“ on valmis, siis lapset ovat pesty ja sängyssä sekä keittiö on siivottu. Tai kun työprojektisi on täysin valmis. Vaan siinä välissä. Edes pieniä ilon hippusia, jotka saavat sinut edes hetkeksi hymyilemään. Mieti myös iltaisin mikä sinut oikeasti saa onnelliseksi, onko sen pakko olla televisio ja sohva? Miten olisi hyvä kirja? Juttelutuokio kumppanin kanssa? Iltakävely? Hyvä musiikki?


Tee säännöllisesti taukoja

Käytä lounastauko ja lyhyet tauot todellakin rentoutumiseen, sen jälkeen olet paljon tehokkaampi. Vuorokaudessa on 1440 minuuttia, mieti kuinka vähän viisi minuuttia tästä on. Lahjoita itsellesi aina välillä pieniä taukoja, joissa voit vain „olla“, ilman että jo mietit mielessäsi, mitä seuraavana teet. Keskity itseesi ja kehoosi, venyttele, kulje ikkunan ääreen, juo raikasta vettä.


Pysy itsellesi uskollisena

Teetkö usein asioita, vaikka et oikeastaan niitä haluaisi? Teetkö kompromisseja, koska tuntuu vaikealta ajaa vahvasti omaa asiaa? Haluatko mieluummin myöntyä toisten toiveisiin? On tärkeätä, että tunnet omat arvosi ja myös pidät niistä kiinni. Näytät siten toisille ihmisille kuka ihmisenä olet ja mikä on sinulle tärkeätä. Tällöin saat myös arvostusta kanssaihmisiltäsi.


Ota tunteesi vakavasti

Tunteesi ovat todella tärkeitä, ne haluavat sinulle jotain kertoa. Siksi kuuntele niitä tarkkaan. Miltä sinusta eri tilanteissa tuntuu? Kuuntelemalla tunteitasi voit oppia paljon uutta itsestäsi ja siten huolehtia itsestäsi vielä paremmin. Sinun ei tarvitse joka tilanteessa päästää tunteitasi valloilleen, mutta paremminkin tunnustella niitä. Miltä sinusta sillä hetkellä tuntuu ja miettiä mikä sen kaiken takana saattaisi olla.

Kuten huomaat, itsestään huolehtiminen on paljon enemmän kuin sielun pikaruoka tai pieni hemmottelutauko viikonloppuna. Se käsittää ajatusmaailmasi, tunteesi, suhde-elämäsi, tarpeesi, toiveesi… Siis oikeastaan koko elämäsi.


Itsestään huolehtiminen on parantaa suhde itseesi ja elää itsesi kanssa ymmärtävästi, kunnioittavasti ja rakastavasti. Olla oman itsesi paras ystävä.


Useat audioistani voivat tukea sinua, kun pidät huolta itsestäsi, koska ne kaikki keskittyvät juuri siihen, että olet onnellinen ja tasapainoinen. Voit poistaa uskomuksesi, murtaa tunnelukkosi sekä keskittyä kasvamaan henkisesti ihmisenä. Käy tutustumassa! www.Onnenkuiskaus.fi/audioista


Jos sinulla on kysyttävää tai toivot tukea elämäsi polulla, ota minuun rohkeasti yhteyttä!

Ihanaa viikonjatkoa toivotellen❤️
PS. Jos tykkäsit tästä blogista, jaathan sitä eteenpäin, kiitos! ❤️

PPS. Ja tulethan mukaan meidän Instan ja Facen joukkoon;


28 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comentarios


bottom of page