top of page
 • Writer's pictureTaru

Kuinka sydämestäsi tuleva aito kiitollisuus muuttaa elämäsi?

Päivän mittaan kiitämme oikeastaan automaattisesti useinkin erilaisista asioista. Kun joku avaa meille oven, kun otamme jotain vastaan, ruoan jälkeen, jos saamme lahjan… Kiitos-sana kuuluu normaalin kanssakäymiseen ja usein se on vain sanonta, jonka taustaa emme edes ajattele. Kiitämme vain, koska kuuluu kiittää. Jo lapsena opimme, että se on kohteliasta. Mutta kuinka usein kiität niin, että tunnet todellakin kiitollisuutta syvällä sydämessäsi? Kuinka tämä kiitollisuus vaikuttaa elämääsi?Tiesitkö, että kiitollisuutta on jopa tutkittu? Eräässä amerikkalaisessa tutkimuksessa Prof. Robert Emmons löysi, että kiitolliset ihmiset;

 • ovat tyytyväisempiä elämässään

 • ovat energisempiä

 • ovat onnellisempia ja optimistisempia

 • paranevat nopeammin sairauksista

 • ovat lempeämpi itseään kohtaan

 • elävät pidempään

 • heillä on parempi itsetunto

 • he ovat avoimempia ottamaan apua vastaan.

Tuntuu aivan uskomattomalta kuinka suuri vaikutus näinkin pienellä asialla, kuin kiitollisuudella on, eikö? Eräällä tapaa se on helppo ja jopa ilmainen investointi omaan onnelliseen elämään. Se ei vie edes aikaa! =)


Kuinka osoitan kiitollisuutta elämässäni?


Hyvä aloitus on kirjoittaa ensimmäisenä lista, mistä kaikesta olemme kiitollisia tällä hetkellä.


Jos katsot ympärillesi, huomaat varmasti kuinka hyvin asiat ovat, verrattuna esimerkiksi useisiin muihin maihin. Sinulla on lämmin koti, juokseva vesi, tarpeeksi ruokaa, kulkuvälineitä, vapaus tehdä mitä haluat, turvallinen ympäristö, puhdas luonto… on niin paljon asioita, jotka ovat tulleet meille itsestäänselvyydeksi.


Mitä enemmän saavutamme, sitä korkeampi meidän rimamme on siitä, mikä on "normaalia", siitä mistä emme enää tunne kiitollisuutta.


Muistatko kun ostit esimerkiksi uuden auton, tai muutit uuteen kotiin...? Alussa tunsit onnellisuutta siitä, mutta myöhemmin se ei enää tuntunut miltään sen kummallisemmalta. Usein alamme jopa sitä vähättelemään ja toivomme jotain vielä parempaa.


Jos kirjoitat viikon ajan joka päivä listan kaikesta mistä olet kiitollinen, sinulle tulee aina vain lisää ideoita mistä kaikesta oikeastaan voit olla jo tänään kiitollinen. Huomaat ehkä, että alat jo hymyilemään niitä ajatellessasi… =)


Entä kaikki ihanat muistot menneisyyden tapahtumista? Upeita lomamatkoja, rentoja saunailtoja kesämökillä, perheen tai ystävien yhteisiä juhlia, luontoretkiä, kauniita auringonnousuja tai -laskuja, rakkaussuhteita…?Vaikka olisimme menettäneet jonkun ihmisen elämässämme, voimme muistella kaikkia ihania kokemuksia joita saimme hänen kanssaan jakaa. Näitä muistoja ei sinulta kukaan voi ottaa pois.


Mieti myös kelle ihmisille olet kiitollinen. Tee lista perheestäsi, ystävistäsi, tuttavistasi ja työkavereistasi johon kirjoitat jokaisen kohdalle, mistä olet heille kiitollinen. Voit myös miettiä samalla, kuinka voisit osoittaa heille kiitollisuutesi. Ota yhteyttä, soita tai kirjoita viesti, näytä heille että he ovat sinulle tärkeitä.


Kiitollisuus ja rakkaus ovat yksi korkeimmista värähteistä, jota tunnemme. Kun tunnet kiitollisuutta, et voi samaan aikaan tuntea alhaisempia negatiivisia värähteitä, kuten pelkoa.

Se värähde mikä sinulla juuri kiitollisuuden hetkellä on, se ikään kuin suojelee sinua ja myös vetää puoleensa lisää kaikkia niitä ihania asioita, joista olet kiitollinen.Ikävä kyllä ihmisillä on tapana ensin kritisoida asioita. Ei ole niin helppoa ottaa asioita vastaan, ilman että heti luokittelemme ne huonoiksi tai hyviksi. Näemme asiat usein musta-valkoisena, emmekä ole valmiita muuttamaan vanhoja ajatustapojamme. Emme ole kovin avoimia muuttamaan ennakkoluulojamme.


Siten estämme hyväksyvän ja kiitolliseen asenteen. Useimmiten haluamme vertailla asioita, mikä on huonompi tai parempi. Pelkästään se, kuinka säästä useimmiten puhutaan; on liian kuuma, liian kylmä, liian märkä, liian kuiva… Ruoassa etsimme sitä mikä ei maistu, bussi on taas myöhässä, naapurit on liian kovaäänisiä jne.


Keskitymme sillä hetkellä vain yhteen asiaan, emmekä näe sitä, että se on vain pienenpieni osa kokonaisuudesta. Lisäksi näemme asiat vain siten, kuin itse sillä hetkellä ajattelemme. Tiesitkö, että päivittäin teemme kymmeniä tuhansia ajatuksia joista lähes kaikki ovat negatiivisia ja tai turhia... Vain 3-5% on positiivisia?


Kokeile päivän mittaan itse seurata, mitä kaikkia ajatuksia mielessäsi liikkuu ja sano stop, jos huomaat ajattelevasi negatiivisesti, ja yritä silloin keskittyä näkemään asioiden positiivinen puoli.

Esim. "Voi ei, taas sataa vettä" -> "Kiitos sateelle, luonto tarvitsee sitä."


Kritiikki on harvoin rakentavaa ja yleensä se vain tekee itsellemme pahan mielen.


Jos huomaat usein ajattelevasi negatiivisesti tietyistä ihmisistä tai ihmistyypeistä, tee lista heistä ja kirjoita joka nimen kohdalle, mikä heissä sinua ärsyttää. Sen jälkeen teet itsellesi kysymyksen mikä siihen liittyy.


Esimerkiksi; „Kirsi puhuu aina niin kovalla äänellä“. Toivoisinko minä, että uskaltaisin myös puhua kovemmalla äänellä ja tulla paremmin kuunnelluksi?

„Juha tulee aina myöhässä“: Haluaisinko minäkin osata olla hieman rennompi ajankäytössä?

Yleensä kaikki kanssaihmisemme peilaavat meille meidän omia „heikkouksiamme“, joita emme halua ottaa todeksi. Mitä enemmän joku meitä ärsyttää, sitä suurempi tähän asiaan liittyvä pelko tai toive meillä on sisimmässämme. Voi olla, että egosi ensimmäisenä myös huutaa, ettet todellakaan ajattele niin, mutta mieti sitä ihan rauhassa, ehkä sen alta löytyy hivenen totuutta.


Mutta älä myöskään unohda omaa sisäistä kriitikkoasi. Useat ihmiset ovat aivan armottomia itseään kohtaan ja valittavat jatkuvasti omista virheistään tai osaamattomuudestaan. Emme ole tarpeeksi hyviä ja vertaamme itseämme jatkuvasti toisiin. Estämme siten oman hyväksyntämme ja onnellisuuden. Ole kiitollinen itsellesi sellaisena kuin olet. Mieti sitä kaikkea hyvää mikä sinussa on. Mikä sinussa on kaunista, mitä osaat hyvin…

Voit aamuisin peilin ääressä hymyillä ja kiittää näistä, "Kiitos että minulla on niin kauniit hiukset, silmät, sievä nenä, hyvä iho…" meillä jokaisella on jotain kaunista, olemme ainutlaatuisia, eikä kukaan ole täydellinen! (Unohda silloin kaikki Instan fake-filtterikuvat!)


Päivän mittaan emme ainoastaan ajattele negatiivisesti vaan usein myös valitamme ääneen asioista. Usein jopa samoista asioista aina vain uudestaan ja uudestaan.

Seuraavalla kerralla kysy itseltäsi:

Voinko muuttaa tätä asiaa mikä minua harmittaa?

 • Jos en, hyväksyn sen.

 • Jos voin, muutan sen sellaiseksi kuin haluan.

 • Jos se ei onnistu heti, niin askel askeleelta, mutta nyt tiedät tavoitteen. =)


Ota kaikki elämässäsi vastaan miettimällä, mitä hyvää se sinulle tuo. Jokaisessa tilanteessa, vaikka se olisi ensin ajateltuna vain negatiivinen, löytyy myös positiivisia puolia. Usein tosin huomaamme ne vasta jälkikäteen. Voit myös miettiä menneitä ja yrittää löytää niistä se kaikki positiivinen ja tarkkaile kaikkea tämän hetkistä myös sillä silmällä.

Yritä ottaa „kiitos“ yhdeksi tärkeimmiksi sanoiksesi niin puheessasi kuin ajatuksissasi.

Usein aito sydämellä sanottu kiitos hymyn kera huomataan, ja se aiheuttaa hyvää mieltä ja lisää paljon positiivista energiaa myös ympärilläsi. Ajatuksissasi voit sanoa usein päivän mittaan kiitos; "Kiitos miten ihana auringonnousu, kiitos tiskikone, että tiskasit kaikki astiat puolestani, kiitos kauniista maisemista joita näen matkalla, kiitos ystävällisistä ihmisistä tai hymystä, kiitos ystävän viestistä…" =)

Joskus vanhat iskostuneet ajatuksemme ja uskomuksemme estävät meitä kokemasta kiitollisuutta tai tekevät sen vaikeaksi. Tähän ovat audioni hyvä apuväline, ne ohjelmoivat ajatuksesi positiiviseksi aivan huomaamattasi. Audiot ItseTunto, RakasMinä sekä TämäHetki liittyvät kaikki kiitollisuuteen. Kiitollisuus ja rakkaus ovat sisarukset. =)


Tällä hetkellä on uudessa audiokaupassani avajaistarjous meneillään:

saat 30% alennusta seuraavalla koodilla; AVAJAISET2020,

joka on voimassa 20.12. saakka!


Kirjoitathan jos sinulla on kysyttävää teemasta tai audiosta.


Ihanaa talven alkua ja Joulun odotusta toivotellen❤️
PS. Jos tykkäsit tästä blogista, tykkää sekä jaa eteenpäin, kiitos! ❤️

PPS. Ja tulethan mukaan meidän Instan ja Facen joukkoon. Nähdään!

66 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Komentarze

Nie można załadować komentarzy
Wygląda na to, że wystąpił problem techniczny. Spróbuj ponownie połączyć lub odświeżyć stronę.
bottom of page