top of page
  • Writer's pictureTaru

Miten saan selkeyttä elämääni?

Kun elämme arjen kaaoksessa ja elämämme tuntuu monella tavoin olevan kuin rakennustyömaa, tunnemme itsemme voimattomiksi ja epävarmoiksi. Emme pysty tarkkaan sanomaan, mitkä ovat juuri nyt tärkeimmät teemamme. Mihin olisi juuri nyt tärkeä keskittyä. Elämme ehkä suhteessa, joka ei tunnu oikealta, tai sinkkuelämä ahdistaa. Emme vain tiedä kuinka muuttaa tilannetta. Kaaos ajatuksissamme saattaa painaa myös harteillamme niin, että niskamme jumittuvat tai kärsimme päänsärystä. Kaaoksen selkeyttämiseen liittyvät kaikki elämämme osa-alueet kuten me itse, koti, työ sekä ihmissuhteemme.


Voimme olla todella voimakkaita ja energisiä, jos keskitämme kaiken voimamme ja huomioimme omaan itseemme ja siihen mikä meille on tärkeää. Olemalla selkeitä, vedämme lisää selkeyttä puoleemme. Jos olemme epäselviä, vedämme enemmän epäselvyyttä luoksemme. Silloin tunnemme ärtyineisyyttä, voimattomuutta, suhteessamme on usein kriisejä tai ongelmia ja tuntuu siltä, että edessämme on jatkuvasti valtava vuori tekemättömiä tehtäviä.


Aluksi on hyvä tunnistaa selkeyden tarve jonka jälkeen esität toiveen sekä päätöksen saada lisää selkeyttä. Voit sanoa ääneen tai mielessäsi esimerkiksi;

„Haluan löytää selkeyttä elämääni, ajatuksiini ja tekemisiini“.


Kun ilmaisemme toiveemme, se saa energiaa ja antaa meille suunnan mitä kohti kulkea.


Jokainen elämän osa-alue jolla saavutat selkeyttä elämääsi, auttaa sinua huomattavasti, ja jokaisella askeleella kohti selkeyttä tunnet aina enemmän keveyttä elämässäsi. Sinusta tuntuu aina vain paremmalta ja tunnet täyttymystä sekä onnea sisimmässäsi.


Voimme saada selkeyttä elämäämme kolmella tasolla:

1. Ulkoisissa elämänpuittessamme

2. Ajatuksissamme, puheessamme ja päätöksissämme

3. Ihmissuhteissamme


Ulkoiset elämämme puitteet vaikuttavat paljon sisäiseen selkeyteemme. Jos kotimme on jatkuvasti sotkuinen ja epäjärjestyksessä, emme myöskään sisäisesti tunne ja säteile selkeyttä. Voi sanoa, että päämme ja ajatuksemme aivan kuin vapautuvat, kun ulkoinen elämämme on järjestyksessä. Olet ehkä huomannut miten ihanalta ja keveältä tuntuu siivouksen jälkeen katsoa puhdasta kotia? Kaikki näyttää valoisammalta ja siltä, että ympärillämme olisi paljon enemmän hyvää energiaa.


Meidän on myös hankala toimia selkeästi, jos tehtävämme ovat epäjärjestyksessä. Emme tiedosta kaikkea sitä, mitä pitäisi huomioida päätöksiä tehdessä. Menetämme usein arvokasta työaikaa kun etsimme asiakirjoja, unohdamme ehkä tärkeitä tehtäviä ja keskitymme tekemään asioita, jotka eivät olisi juuri nyt niin tärkeitä.


Jos meillä ei ole selkeyttä tehtävistämme, ne myös muodostavat jollain tapaa kuin suuren vuoren ajatuksissamme, ja siten tunnemme olomme voimattomaksi. Emme silloin tiedä mistä aloittaisimme ja useat asiat tuntuvat ylitsepääsemättömän vaikeilta. Siirrämme yleensä näitä asioita aina seuraavaan päivään.

Kun meillä on selkeä kuva mitä on tehtävänä voimme paremmin priorisoida, delegoida ja suorittaa ne, emmekä tarvitse siihen niin paljoa energiaa. Selkeys auttaa myös näkemään asiat oikeassa valossa ja useat ongelmat näyttävätkin silloin pienemmältä, kuin miltä ne ajatusten kaaoksessa tuntuivat.


Ulkoisten asioiden järjestäminen onkin kaikista helpoin tapa aloittaa saamaan selkeyttä elämään. Tästä on hyvä aloittaa. =)


Selkeys elämässä ilmenee paljon siinä, mitä ajattelemme ja varsinkin puhumme. Kun sanomme sitä mitä ajattelemme, olemme selkeitä. Jos nämä kaksi eivät käy yhteen, olemme epäselviä ja myös säteilemme tätä epäselvyyttä. On tärkeää sanoa mitä ajattelee, mutta ei silti koskaan ilkeästi eikä töksäyttäen. Tavoitteena olisi sanoa ajatuksemme ystävällisesti, kohteliaasti ja diplomaattisesti. Aina tilanteen mukaan, mutta silti juuri niin kuin oikeasti tarkoitamme ja ajattelemme.


Jos ajatuksesi eivät mitenkään käy tilanteeseen, on silloin parempi vaieta kuin sanoa jotain, minkä takana emme itse ole. Olemalla selkeitä myös sanoillamme, vedämme puoleemme ihmisiä, jotka myös ovat selkeitä ja toimivat selkeästi. Tällöin kanssakäyminen on huomattavasti helpompaa. Meidän ei tarvitse miettiä, mitä toinen oikeasti tarkoitti, tai epäillä hänen sanomistensa totuutta.


Varsinkin parisuhteessa on niin kovin tärkeää olla selkeä siinä, mitä sanoo ja tekee. Olla oma itsensä, eikä yrittää esittää mitään roolia. Juuri siitä tunnistat hyvän parisuhteen, että saat sanoa kumppanillesi sitä mitä ajattelet, ja toinen rakastaa sinua silti, tai ehkä jopa juuri siksi! Sinun ei tarvitse tuolloin pelätä sitä, että toisen rakkaus laimensi tai loppuisi, jos hän tietäisi millainen oikeasti olet. Voit rentoutua ja vain nauttia yhdessäolosta ja -elosta. Tällöin elämä on kevyttä ja helppoa.

Selkeys kuvastuu myös toiveissa ja haaveissa mitä molemmilla on. On oleellista, että molemmat tietävät toistensa toiveet parisuhteessa, silloin poistuvat epäilyt ja pelot. Molemmat voivat elää avoimilla korteilla, eikä tarvitse pohtia miksi toinen käyttäytyy niin kuin käyttäytyy.


Kannattaa itse aloittaa avoimuudella, silloin kumppani yleensä automaattisesti myös uskaltaa avautua. Askel kerrallaan, se ei aina tapahdu nopeasti, eikä toista pitäisi koskaan painostaa. Hän ehkä vain vielä tarvitsee aikaa. Onhan useilla meistä lapsuudessa talletettuja pelkoja siitä, mitä voi tapahtua jos avaa sydämensä, tai ehkä huonoja kokemuksia edeltävistä parisuhteista.Jos parisuhteesi ja tai rakkauselämäsi sinkkuna tuntuu hankalalta, on aika luoda siihen selkeyttä ja järjestystä. Tämä tarkoittaa sitä, että olet itse ensin selkeä ja tietoinen siitä mitä sinä itse todellakin toivot ja haluat. Se tarkoittaa myös sitä, että jätät pois mahdolliset suhteet, joissa käytät vain „varapenkin“ ihmisiä, vain koska ykköstoiveesi ei ole luonasi, tai et ole häntä vielä löytänyt. Myös nämä ihmiset ovat ansainneet totuuden siitä, mikä heidän roolinsa elämässäsi on. Ilman totuutta he eivät voi tehdä omia päätöksiään ja sinä siten "päätät" heidän puolestaan elämällä kulissielämää. Oletko jo miettinyt sitä, haluaisivatko he yhä jatkaa yhteiseloa samalla lailla, jos he tietäisivät olevansa vain "varalla"?


Olet ehkä suhteessa jonkun kanssa pääosin vain koska et halua olla yksin. Tai ero tuntuisi hankalalta. Suhde toimii, mutta ei sinun sisimpäsi toiveita tyydytä. Ehkä asuminen on edullisempaa yhdessä. Tai arki hoituu yhdessä helpommin kuin yksin. Olette ehkä tottuneet toisiinne, mutta se ei ole aitoa rakkautta. Saatat toivoa ja odotella, että jossain vaiheessa löydät aidon rakkauden, mutta et uskalla luopua siitä mikä sinulla nyt jo on...


Niin parisuhteissa kuin ystävyydessäkin, voit kuunnella sisimpäsi ääntä ja sitä tuntuuko sinusta todella hyvältä olla tämän ihmisen kanssa yhdessä. Jos suhde tai ystävyys ei tunnu hyvältä, siitä kannattaa luopua. Varsinkin jos haaveilet uudesta rakkaudesta tai hyvästä ystävyydestä. Ihmisistä jotka rakastavat sinua sellaisena kuin olet. Anna näille uusille ihmisille tilaa tulla elämääsi.


Vasta kun olet vapaa ottamaan jotain uutta ja ihanaa vastaan, vedät sitä myös puoleesi.

Silloin sinulla on tilaa uudelle, joka voi saapua luoksesi.


Ajatuksena selkeydellä ja irtipäästöllä on:


"Pyrin siihen, etten pidemmällä aikavälillä korvaa mitään toiseksi parhaalla ratkaisulla, vain koska ensimmäinen toiveeni ei ole juuri nyt saatavissa, muuten säteilen sitä, että olen tyytyväinen tähän ja etsin kaikessa vain toiseksi parasta."


Selkeys tuo elämäämme keveyttä ja elämäniloa, eikä koskaan ole liian myöhäistä aloittaa.


Jos sinulla on kysyttävää tai toivot tukea elämäsi polulla, ota rohkeasti yhteyttä!

Ihanaa viikonjatkoa toivotellen❤️
PS. Jos tykkäsit tästä blogista, jaathan sitä eteenpäin, kiitos! ❤️

PPS. Ja tulethan mukaan meidän Instan ja Facen joukkoon.


57 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page