top of page

Rakastava parisuhde vai taistelukenttä?

Rakkaus on oikeastaan upea ja maaginen tunne. Onko mitään sen ihanampaa kuin rakastaa toista ihmistä aidosti? Ja tulla tältä henkilöltä samalla tavoin rakastetuksi? Silloin tunnemme olomme niin kevyeksi ja onnelliseksi. Olemme täynnä energiaa ja tuntuu siltä, ettei meitä nyt mikään voisi masentaa. Vaikka rakkauden voima on niin vahva ja upea, silti monet parisuhteet ovat usein ikävä kyllä melkein verrastettavissa taistelukenttiin, eivätkä paikkaan joka olisi täynnä tätä syvää rakkautta ja onnea.


Odotukset ja vaatimukset


Usein rakkautta käytetään hyväksi kuin kynnysmattoa. Sitä tallataan jatkuvasti piittaamatta toisten tunteista. Parisuhde saattaa olla jatkuvaa mahtikamppailua siitä kumpi on oikeassa. Tarkkailua siitä kuka milloinkin tekee jotain „väärin" tai jättää tekemättä.


Aitoon rakkauteen perustuvassa parisuhteessa tätä ei ole. Päinvastoin - kun rakastamme aidosti kumppaniamme, haluamme aina vain parasta hänelle. Toivomme, että rakkaallamme on kaikki hyvin. Rakastamme häntä, vaikkei hän täytä kaikkia odotuksiamme ja vaatimuksiamme. Aito rakkaus ei vaadi mitään. Se vain ON ja rakastaa.


Parisuhteissa ajatellaan aivan liian usein, mitä tämä toinen voi meille antaa. Kukaan ei voi antaa meille onnellisuutta, jos meillä ei sitä ole omassa sisimmässämme. On paljon tärkeämpää kysyä itseltään, mitä MINÄ voin „tarjota“ kumppanilleni. Henkisesti, kehollani, sisimmälläni, tunteillani, materiaalisesti… -ja tunnustella myös samalla, olenko oikeastaan edes valmis tätä kaikkea hänelle antamaan? Perustuuko tämä suhde oikeasti rakkauteen, vai olenko tässä parisuhteessa vain, jotta en olisi yksin?


Nykyään on aika yleistä, että useat tyytyvät mieluummin elämään onnettomissa ja tyhjissä suhteissa, koska he eivät osaa olla yksin. Yksinolo pelottaa ja ahdistaa. Myös ajatus siitä, ettei ehkä koskaan löydä ketään toista rinnalleen, jos nyt eroaa tästä. Jos kukaan ei minua halua? Tai mitä jos seuraava suhde on vielä surkeampi? Mitä jos epäonnistun? Näissä parisuhteissa käytetään sanaa „rakkaus“ aivan liian kevytmielisesti. Sen avulla yritetään uskotella itselleen ja toiselle, että kaikki on ihan hyvin. On usein helpompaa sulkea silmänsä kuin kohdata totuus.


Jos kumppani ei täytä suhteessa odotuksiamme, olisi parasta kysyä itseltämme, että voisimmeko oikeastaan edes itse täyttää kaikki ne vaatimukset ja odotukset, jotka toiselle esitämme? Jokaisella ihmisella on elämässä omat toiveensa, vaatimuksensa, odotuksensa, norminsa, arvonsa, toiveensa, kaipauksensa…


On erittäin tärkeätä puhua yhdessä kumppaninsa kanssa näistä ja siitä, käyvätkö molempien odotukset edes yhteen? Parhaimmassa tapauksessa ne täydentävät upeasti toinen toisiaan, jolloin suhteella on vielä enemmän kehittymismahdollisuuksia.Miten rakentaa hyvä parisuhde?


Parisuhde on kuin talo. Sen pitää olla rakennettu vahvoille perustuksille, jotta se voi pysyä pitkään järkähtämättömänä ja kestävänä. Tässä talossa asuessasi sinusta pitäisi aina tuntua hyvältä, turvalliselta ja kotoisalta. Sellaiselta, että aina mielelläsi sinne menet ja vietät siellä aikaasi. Tässä talossa voit olla sellainen kuin olet, ilman mitään rooleja.

Parisuhteen perustukset ovat rakennettu rakkaudesta, rehellisyydestä, luottamuksesta, hyväksynnästä, ymmärryksestä, rauhallisuudesta ja maltillisuudesta.

Jos siihen on vielä lisätty luotettavuus, molemmin puolinen kunnioitus, arvostus ja toisen huomiointi, ovat talon perustukset lähes horjuttamattomat.

Tämä talo on hyvä sisustaa yksilöllisesti molempien toiveiden, tarpeiden, tunteiden ja (yhteisten) tavoitteiden mukaisesti. Parisuhteen talossa on tärkeätä aina huomioida mahdollisia elämän aikana tapahtuvia muutoksia, jotta se pysyy hyvässä kunnossa. Sitä voi välillä yhdessä remontoida, laajentaa, järjestellä ja siivota. Kun tämä tapahtuu säännöllisesti, se pitää talon eläväisenä ja vakaana ja siitä on iloa pitkäksi aikaa.

Molempien käyttäytyminen vaikuttaa paljon siihen, kuinka parisuhde toimii. Jos se on positiivista ja toista huomioivaa, on tuloksena sopusointu, tyytyväisyys ja puhdas onnellisuus.


Parisuhde ilman aitoa rakkautta on yhä suhde, mutta siitä puuttuu silti jotain perustavaa ja tärkeää. Se on silloin vain pelkkä mukavuussuhde. Tyhjä kuori. Kulissit ilman elämäniloa niiden takana. Se on ainoastaan kuin toimiva käyttörakennus.


Ilman joustavuutta, hyväksyntää ja keskinäistä ymmärrystä sekä malttavaisuutta, tämän rakennuksen perustukset seisovat epävarmalla pohjalla. Jos lisäksi puuttuvat molemminpuolinen kunnioitus, arvostus ja toisen huomiointi, silloin talon seinät ovat jo osittain murtuneet. Tämä parisuhde ei pysty kestämään pidemmän päälle.

Entä jos molemmat osapuolet eivät ole rehellisiä eivätkä luottavaisia toisiansa kohtaan? Silloin koko talo tulee jossain vaiheessa romahtamaan. Jäljelle jäävät vain rauniot. Tämän talon uudelleen rakentaminen ei ole helppoa, usein lähes mahdotonta, ja siihen tarvitaan todella paljon voimia, energiaa ja aikaa.

Jos huomaamme parisuhteessa, että meillä on usein epävarma ja huono olo, silloin talon perustukset jo horjuvat ja on aika tehdä perusteellinen remontti, ennen kuin koko rakennus romahtaa ja peittää molemmat alleen.


Miltä sinun henkilökohtainen parisuhde-talo näyttää tällä hetkellä?


Onko kaikki hyvin?

Ovatko mahdolliset ongelmat vain pinnallisia vai puuttuuko jotain, mikä vaikuttaa perustuksiin ja koko suhteen tasapainoon? Horjuuko maa mahdollisesti jalkojesi alla? Onko vielä mahdollista järjestellä ja siivota, remontoida tai rakentaa? Vai onko vain ero ainoa mahdollisuus, jotta voisit tuntea olevasi tasapainoinen ja onnellinen?


Rakkaus itseemme on tasapainoisen parisuhteen edellytys


Me kaikki olemme yksilöllisiä, siten myös jokainen parisuhde on ainutlaatuinen. Jokaisella on oma persoonallisuutensa, omat elämänkokemuksena ja arvonsa. On aina parasta aloittaa omasta itsestään, eikä siitä minkälainen toinen on. Miten itse toimimme ja mitä tunnemme kumppania kohtaan. Olemmeko silti oma itsemme, vaikka elämme parisuhteessa? Tunnemmeko oman itsemme ja toiveemme?


Jos joustamme jatkuvasti toisen toiveiden mukaisesti, parisuhde ei voi toimia hyvin pidemmän päälle. Jos katsomme vain mitä toinen meiltä tarvitsee, ilman että täyttäisimme omia tarpeitamme, se on kuin myrkkyä suhteelle. Ja myös meille itsellemme, sillä silloin menetämme itsemme. Elämme vain toisten toiveiden mukaisesti.


Useissa suhteissa toinen osapuoli on vuosien joustamisen jälkeen tunteiltaan täysin nälkiintynyt. Jos rakkaus omaan itseensä puuttuu täysin, on silloin myös kykenemätön ketään muuta rakastamaan. Useat oppivat lapsuudessa, että meidän pitäisi ensin huolehtia toisista, ja että on itsekästä ajatella omia tarpeitaan. Mutta tämä on täysin väärä ajatus!


Ensimmäisellä sijalla on rakkaus itseemme. Jos annamme itsellemme tarpeeksi rakkautta, arvostusta ja huomionosoitusta, ei tunteiden nälkiintymistä pääse tapahtumaan. Kun tunnemme oman itsemme, tunnemme silloin omat tarpeemme ja rajamme. Kun ensin rakastamme itseämme olemme vahvempia ja voimme antaa toiselle paljon enemmän, ilman että se meitä rasittaa. Emme velvollisuudentunteesta, vaan puhtaalla sydämellä, omasta toiveestamme, rakkaudella. Saamme hyvän olon kun annamme toiselle rakkauttamme.


Kodissa jossa on rakkautta on hyvä energia, olo siellä tuntuu kevyeltä ja hyvältä. Kaikki näyttää jotenkin valoisammalta, aivan kuin se rakkaus säteilisi joka paikassa. Rakastavan parisuhteen kodissa elämä on kevyttä ja ilontäytteistä ja siellä on nauru herkässä.Kirjoita minulle jos sinulla on parisuhteeseen liittyviä kysymyksiä. Tuen mielelläni.


Parisuhteiden tueksi olen myös tehnyt kaksi audiota; "ParisuhdeOnni" ja "RakasMinä".

Jos sinusta tuntuu, ettet vielä tunne itseäsi rakastetuksi, suosittelen aloittamaan "RakasMinä" audioilla. Parisuhde-audiossa tavoitteena on muokata uskomuksemme positiiviseksi siten, että me itse ensin näemme parisuhteessamme kaiken sen hyvän ja saavutamme tasapainoisen tyytyväisen olon. Emme ärsyynny pienistä ja tunnemme jälleen rakkautta kumppaniamme kohtaa. Kun me itse muutumme positiiviseen suuntaan, kumppanimme tekee sen huomaamattaan myös. Luota ajatuksen voimaan!


Toivotan sinulle aurinkoista viikkoa!PS. Jos tykkäsit tästä blogista, jaathan sitä eteenpäin, kiitos! ❤️

PS2. Ja tulethan mukaan meidän Instan ja Facen joukkoon;

Kirjoittelen päivittäin elämään, onnellisuuteen ja rakkauteen liittyvistä teemoista.


42 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki
bottom of page