top of page

Kuinka muokkaan henkilökohtaiset arvoni? Ohjaa elämä kohti keveyttä


Saatamme kärsiä pahasta olosta elämämme eri osa-alueilla, ilman että tiedostamme mistä olomme johtuu. Kyseinen selittämätön huono olo voi juontaa juurensa siitä, että menettelemme ja elämme omia arvojamme vastaan. Tämä voi toimia jonkin aikaa, mutta jossain vaiheessa tulee uupumus. Ja taas päinvastoin, kun elämämme täsmää oman arvomaailman kanssa se tuntuu kevyeltä ja helpolta. Myös päätöksenteko helpottuu, ja on helpompi hengittää. Arvojemme tunteminen vaikuttaa siis suuresti elämäämme.


Miksi on tärkeätä tuntea henkilökohtaiset arvosi ja elää niiden mukaisesti?


Kun tunnet arvosi ja toimit elämässäsi niiden mukaisesti, ne muokkaavat sinun luonteesi ja ominaispiirteesi. Arvot ohjaavat sitä millaisia olemme ja millaisiksi haluamme tulla. Meillä jokaisella on arvoja, vaikkemme niitä aina tiedostakaan.


Arvot määrittävät sen mikä meille tärkeätä elämässämme.

Kun toimit arvojesi mukaisesti, kanssaihmisesi tietävät kuka olet, ja olet heidän silmissään luotettavampi, vakaampi ja tasapainoisempi. Ihmiset, jotka eivät tunne omia arvojaan tuntuvat usein heikkotahtoisilta, selkärangattomilta. He saattavat päättää tänään näin ja huomenna toisin.


Huomaat, että arvojasi on loukattu, sillä tekee todella kipeää. Sitä ei voi noin vain sivuuttaa. Se satuttaa usein syvälle sisimpäämme asti.

Jos emme elä arvojemme mukaisesti sopusoinnussa olemme tyytymättömiä. Työnnämme jatkuvasti sisimpämme toiveet takasijalle ja meistä tuntuu silloin aivan kuin olisimme tuuliajolla. Meiltä puuttuu ohjaus elämässämme. Tunnemme olomme usein onnettomaksi ja elämä masentaa.


Henkilökohtaiset arvomme eivät pysy ikuisesti samoina. Voit itse päättää mitkä olisivat sinulle sopivat arvot. Miten sinä haluaisit tulevaisuudessa elää? Arvosi antavat sinulle suuntaviivan elämässäsi. Arvojasi seuraamalla sinulla on tasapainoinen ja hyvä mieli.

Jos arvosi muuttuvat, se muuttaa sinun luonteesi.

Jos luonteesi muuttuu, se muuttaa elämäsi.
Kuinka löydät sinun henkilökohtaiset arvosi?


Tunnetko jo tämän hetken arvosi? Mikä on sinulle elämässä tärkeätä?

Arvot muodostuvat elämämme aikana kokemuksista ja kasvatuksesta. Arvot voivat myös muuttua kokemuksiemme myötä. Lapsuuden kokemuksemme muokkavaat meidän elämäämme huomattavalta osalta. Voit kysyä itseltäsi:

Tunsitko olosi lapsena turvalliseksi ja rakastetuksi?

Kuinka kotonasi suhtauduttiin sairauksiin?

Oliko rahanpuute ja rahan käsittely teemana usein?

Kuinka vanhempasi elivät parisuhdettaan?

Oliko elämä kevyttä vai vaikeaa?

Kuinka roolit olivat perheessä jaettu?

Odotettiinko sinulta kiltteyttä ja joustamista?

Saitko toteuttaa toiveitasi? Olla sinä itse?


Joskus lapsena tallettamamme arvot saattavat tosin kääntyä juuri päinvastaiseksi. Jos esimerkiksi kärsit lapsuudessa säästeliäisyydestä, voi olla että itse aikuisena tuhlaat rahasi holtittomasti.


Ole itsellesi myös rehellinen arvoja miettiessäsi. Valitse ne arvot mitkä ovat sinulle oikeat ja tuntuvat sisimmässäsi hyviltä. Älä mieti mitä toiset ehkä hyväksi ajattelevat tai sinulta odottavat. Vain siten voit elää tasapainoista elämää oman itsesi kanssa.


Arvoja etsiessäsi...

Mieti ensin, mikä on sinulle tärkeää elämässäsi?

Entä ihmissuhteissa?

Minkälaisia piirteitä arvostat toisissa ja itsessäsi?

Pohdi sen jälkeen mitkä arvot ovat näiden toiveiden takana.


Arvoja ovat esimerkiksi: rehellisyys, vapaus, kiitollisuus, rakkaus, usko, toivo, rohkeus, luotettavuus, oikeudenmukaisuus, avoimuus, kunnioitus, uskollisuus, omaperäisyys, luovuus, itsenäisyys, arvostus, seikkailunhalu, henkinen kasvu, kuri, positiivisuus, auttavaisuus, terveellisyys, itseluottamus, ennakkoluulottomuus, tarkkaavaisuus, ilo, luonnollisuus, täsmällisyys, velvollisuus, kohteliaisuus, päättäväisyys, kuuluisuus, vauraus, tasapainoisuus, intohimoisuus, yksinkertaisuus, joustavuus, tehokkuus, henkisyys, vastuullisuus, uteliaisuus, mukavuus, realistisuus, osaanottavaisuus, kehittyneisyys…


Ota paperia ja kynä ja kirjoita ylös kaikki ne arvot, mitkä on sinusta tuntuvat tärkeiltä tällä hetkellä, lista saa olla alkuun pitkä.


Valitse näistä viisi tärkeintä asiaa, piirrettä tai ominaisuutta. Valinnassa auttaa, jos vertailet aina kahta arvoa toisiinsa, ja mietit kumpi niistä on sinulle tärkeämpi. Viivaa ne yli, jotka tuntuvat vähemmän tärkeiltä. Se ei tarkoita, ettet niitä arvostaisi, mutta jäljelle jääviä arvostat kaikkein eniten.


Tarkastele näitä valitsemiasi arvoja ja mieti;

Tuleeko sinulle niistä hyvä mieli?

Oletko valmis kertomaan arvoistasi ihmiselle joka on sinulle tärkeä?

Oletko valmis puolustamaan arvojasi?

Ovatko nämä arvot todellakin sinun omia arvojasi vai tuntuuko sinusta siltä, että sinulla pitäisi olla nämä arvot ollaksesi hyvä ihminen?

Kuinka arvot elämässäsi näkyvät?


Voi olla, että tällä hetkellä sinulla on erilaiset arvot kuin vielä muutama vuosi sitten. Tämä tulee siitä, kuinka kehitymme ihmisenä. Arvomaailmamme muuttuu, ja on tärkeätä tunnistaa se. Aika ajoin voimme pysähtyä tarkistamaan vastaako oma elämämme sen hetkistä arvomaailmaa. Siten voimme myös elää sen mukaisesti ja ymmärrämme myös itseämme, toimintaamme ja päätöksiämme paremmin. Tarvittaessa voimme muuttaa suuntaa ja korjata kurssia kohti elämää, joka paremmin vastaa omia arvojamme.Minkä arvojen mukaan haluaisit tulevaisuudessa elää?

Katso listaasi uudestaan ja kirjoita ylös minkä arvojen mukaisesti haluaisit tulevaisuudessa elää. Mihin suuntaan haluaisit kehittyä? Mitkä kolme olisivat mielestäsi ne kolme tärkeintä? Entä sinun 5 ja 10 tärkeintä?


Tämä harjoitus on tärkeä, jos toivot muutosta elämääsi. Jos vaikka toivot, että olisit rohkeampi. Kun arvomme muuttuvat ja elämme niiden mukaisesti, se automaattisesti muuttaa elämäämme. Kirjoita myös mitä nämä valitsemasi arvot sinulle tarkoittavat. Jokainen ajattelee arvoista erilailla.


Esimerkiksi;

Rohkeus; Seuraan sisimpäni ääntä ja toimin, vaikka alkuun muutokset hieman pelottavat.

Vapaus; Olen vapaa joka päivä valitsemaan mitä haluan elämässäni tehdä.

Rakkaus; Olen avoin rakkaudelle ja rakastan kaikkea ympärilläni, näin ollen vedän myös rakkautta puoleeni.

Avoimuus; Puhun avoimesti toiveistani ja tarpeistani, elän aitona omana itsenäni ja kannustan ihmisiä ympärilläni myös avoimuuteen.

Ilo; Huolehdin siitä, että nautin ilolla elämästäni ja tunnen keveyttä kaikessa mitä teenkin.

Kiitollisuus; Olen kiitollinen siitä kaikesta mitä elämässäni tällä hetkellä on.


Kun olet valinnut sinun uudet omat arvosi on seuraava askel niitä myös elää…. Ilman tätä ne eivät sinua mitenkään hyödynnä. Kun toimimme sisäisten toiveidemme mukaisesti, olemme tasapainossa. Olemme eheitä ja aito itsemme. Jos esimerkiksi valehtelemme, vaikka rehellisyys on tärkein arvomme, se tuntuu sisimmässämme todella pahalta.


Jos päätit, että haluaisit tulevaisuudessa olla rohkeampi, sinun pitäisi yrittää myös toimia sen mukaisesti. Seuraavassa tilanteessa, jossa sinulta odotetaan päätöstä joka sinua pelottaa, kysy itseltäsi mitä nyt tekisit jos olisit rohkeampi. Kuinka silloin toimisit? Ja tee myös niin. Näin ollen toimit juuri arvojesi mukaisesti.


Kun tämä toistuu useaan kertaan, tulet myöhemmin automaattisesti toimimaan rohkeammin.

Alussa, jos olet valinnut useita uusia arvoja itsellesi, voi tuntua hieman vaikealta elää niiden mukaisesti, mutta se on normaalia. Mutta jos olo on jatkuvasti huono, tunnustele silloin myös sisimmässäsi, ovatko ne todellakin sinulle itsellesi tärkeitä arvoja, vai yritätkö kenties olla joku muu, kuin sinä oikeastaan olet?


Sinun sydämesi on kuin kompassi, joka näyttää elätkö valitsemiesi arvojen mukaisesti.


Jos sinulla on kysyttävää tai toivot tukea elämääsi, ota minuun rohkeasti yhteyttä!


Ihanaa viikonalkua toivotellen❤️
PS. Jos tykkäsit tästä blogista, jaathan sitä eteenpäin, kiitos! ❤️

PS2. Ja tulethan mukaan meidän Instan ja Facen joukkoon;

Kirjoittelen päivittäin elämään, onnellisuuteen ja rakkauteen liittyvistä teemoista.

30 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page