top of page

Miksi yritämme miellyttää toisia? -näin lakkaat olemasta kynnysmatto

Tunnetko tarpeen miellyttää toisia? Siirtää omat tarpeet sivuun, ettei tarvitse sanoa ei? Vastaatko pyyntöihin kyllä, vaikka olisit itse kiireinen tai väsynyt? Myötäiletko ehkä toisia, riippumatta siitä, oletko samaa mieltä heidän kanssaan? Pelkäätkö sanoa mielipiteesi ennen kuin tiedät, mitä toiset tästä aiheesta ajattelevat? Venytätkö rajojasi, koska et halua tuottaa toiselle pettymystä? Kysytkö välillä itseltäsi, miksi sinä toimit toisten toiveiden mukaisesti? Miksi tuntuu niin vaikealta kertoa omista toiveista ja pysyä niiden takana?


Kuulostaako seuraavat tilanteet tutulta...?

Menet elokuviin katsomaan leffaa, jonka ystäväsi on valinnut, vaikket siitä niin pidä.

Olet valinnut opinnot tai ammatin, jonka vanhempasi toivoivat.

Teet ylitöitä, koska ajattelet pomon sitä sinulta odottavan.

Otat vastaan kollegoitten töitä, aina kun he sinulta pyytävät.

Annat kumppanin valita mitä illalla teette tai mitä ohjelmaa katsotte.


Jos myönsit näihin, niin kuulut siihen suureen joukkoon, joka haluaa miellyttää toisia.

Asetat heidän tarpeensa omiesi edelle.


Miksi edes haluamme miellyttää toisia?

Se ei tapahdu siksi, että se tuntuu hyvältä. Ei todellakaan.


Yleensä yritämme miellyttää toisia,

*koska toivomme toisten meitä arvostavan

*koska meidät on kasvatettu siihen tai

*koska meillä on huono omanarvontunto.

Tai nämä kaikki yhdessä.


Usein pelkäämme sitä, että meistä ei pidetä, ettemme kuulu joukkoon. Tämän vuoksi yritämme käyttäytyä niin, että täytämme kaikki toisten odotukset. Usein jopa tarkkailemme toisten vaatetusta, ettemme erottuisi liian paljoa joukosta. Teemme töitä, jotka ovat hyväksyttyjä ja arvostettuja. Haluamme, että kaikki pitävät meistä, ilman kritiikkiä.


Kasvatuksella on myös suuri vaikutus meihin. Lapsena olemme riippuvaisia vanhempiemme rakkaudesta. Teemme lähes kaiken, jotta meistä pidetään, eikä meitä tarvitse kritisoida. Olemme hyviä ja hyväksyttyjä, kun toimimme toivotulla tavalla ja täytämme vaatimukset. Omanarvontuntomme rakentuu silloin vain puhtaalle suorittamiselle. Alamme vähitellen uskoa, että omat toiveemme eivät ole tärkeitä.

Nämä lapsuudessa opitut uskomukset ohjaavat meitä usein vielä aikuisenakin. Uskomme siihen, että meistä pidetään ainoastaan jos toimimme ja puhumme niin kuin meiltä odotetaan. Uskomme, että kumppanimme kestää yhteiseloa kanssamme ainoastaan, jos teemme kaiken hänen toiveiden mukaisesti. Että olemme hyvä äiti, jos teemme kaikkemme lasten hyväksi.


Jos meillä on huono itsetunto, se lisää tarvettamme miellyttää toisia. Jos uskomme, ettemme ole rakastettavia ja arvokkaita, emme myöskään huomio omia tarpeitamme. Kun emme arvosta itseämme ja ajattelemme itsestämme negatiivisesti, meille on huomattavan tärkeää se, että edes toiset ihmiset meitä arvostaisivat.


Vanhoista uskomuksista ja niiden pohjalta rakennetuista tavoista on vaikea päästä eroon. Mutta olipa perusta mikä tahansta, voimme oppia toimimaan eri lailla. Voimme aina kasvaa ihmisinä, jos emme itse tätä rajoita!


Lakkaa siis olemasta kynnysmatto toisille ja tunnista oma arvosi. Arvosta ja rakasta itseäsi sellaisena kuin olet.


Miellyttämisen korkea hinta


Yrittämällä miellyttää toisia, aiheutamme itsellemme hallaa. Terveytemme ja ihmis-suhteemme kärsivät. Rasitumme, koska huolehdimme jatkuvasti siitä, että toisilla menee hyvin, ja meillä ei riitä aikaa omille tarpeillemme. Emme pidä riitävästi taukoja, jolloin voisimme tankata tarpeellista energia ja hyvää oloa. Jossain vaiheessa tunnemme suurta väsymystä ja ehkä masennusta, kun kehomme ja sielumme voimavarat ovat käytetty tyhjäksi.


Meiltä puuttuu kaikki se, mitä sisimpämme oikeastaan itselleen toivoisi. Ilman taukoja ja rauhallisia hetkiä, emme myöskään pysty kuulemaan omia toiveitamme.


Hyväksyntää ja arvostusta janotassamme, esitämme usein jotain toista kuin mitä olemme, ja siten pidämme jatkuvaa kulissia yllä. Tähän tarvitsemme myös suuren määrän energiaa. Energiaa, mitä meillä ei enää ole.


Stressitasot nousevat kun näytämme pitävämme asioista, joista emme oikeasti pidä. Teemme kaikkemme, jotta voimme välttää ristiriitoja. Pelko siitä, että meidät torjutaan, kasvattaa stressiä vielä lisää.


Kun jatkuvasti vain yritämme miellyttää toisia, unohdamme yhden erittäin tärkeän henkilön; oman itsemme!


Jos toiset ovat elämässämme ensimmäisellä sijalla, meillä ei ole enää aikaa itsellemme. Vaikka kuinka odotamme, kukaan ei tule koskaan kiittämään meitä tarpeeksi kaikesta siitä, mitä olemme toisten hyväksi elämässämme uhranneet. Tämä seikka tekee meidät vain tyytymättömäksi ja katkeraksi.


Sitä paitsi on erittäin vaikea tehdä kaikkia ympärillämme tyytyväiseksi. Kun teet paljon lapsien hyväksi, ystävät ovat tyytymättömiä ajan puutteesta heidän kanssaan, tai jos teemme paljon ylitöitä miellyttääksemme pomoa, silloin perhe kärsii jne.


Lisäksi huomaamme, ettemme itse voi täyttää toiveitamme. Ei tunnu hyvältä jatkuvasti sanoa kyllä, vaikka sisimmässämme haluaisimme huutaa ei. Miltä tuntuu olla aina toisille apuna, mutta itse ei saa mitään…? Kun omat toiveet ja tavoitteet jäävät täysin ilman huomiota? Joka kerta kun taivumme toisten tahdon mukaisesti, menetämme palan omanarvontuntoamme.


Arvostuksen menetys


Emme menetä arvostusta ainoastaan itsestämme, vaan myös ympäristömme huomaa, että he voivat käyttää meitä kynnysmattona. Koska me itse annamme sen tapahtua. Ihmiset arvostavat niitä, jotka tuntevat oman arvonsa ja myös puolustavat tätä. Heidän on helppoa huomata toisen huono omanarvontunto ja torjumisen pelko, jos aina myötäilee toisia ja tekee aina kuten toiset pyytävät.

Jos emme arvosta itseämme, emme myöskään saa arvostusta toisilta. Tärkein asia tässä asiassa on tuntea omat arvonsa ja myös elää niiden mukaan. Tästä kirjoitin blogissani:


https://www.onnenkuiskaus.fi/post/kuinka-muokkaan-henkilökohtaiset-arvoni-ohjaa-elämä-kohti-keveyttä


Kun tunnemme oman arvomme ja arvostamme sekä rakastamme itseämme sellaisena kuin olemme, emme enää ole niin riippuvaisia toisten ihmisten ajatuksista ja palautteista. Heidän kritiikki ei pysty meitä enää niin musertamaan, mutta emme myöskään tarvitse enää jatkuvasti toisten kehuja, jotta tuntisimme itsemme hyväksi.

Ymmärrä, ettet ole parempi ihminen, vaikka uhraudut toisten puolesta. Jos et huomioi itseäsi ollenkaan, se ei ole lähimmäisenrakkautta, vaan ainoastaan puuttuvaa huolenpitoa itsestäsi. Se ei näytä, että olet hyväsydäminen, vaan ettet arvosta itseäsi. Olet aivan yhtä tärkeä kuin muutkin! Jos pidät ensin huolta itsestäsi, jaksat sen jälkeen auttaa toisia. Anna itsellesi ensin se arvostus ja rakkaus, jonka sinä ansaitset.

Uskalla ilmaista seuraavan kerran omat tarpeesi. Kerro ystävillesi ja vanhemmillesi, jos tarvitset aikaa levätä rankan työviikon jälkeen. Ihmiset, jotka sinusta aidosti pitävät, sen myös ymmärtävät. Kerro avoimesti mistä sinä pidät, ehdota perheelle sinun toiveesi loman tai muun toiminnan suhteen.

Harjoittele sanomaan ei. Alkuun se saattaa tuntua vaikealta.

Anna itsellesi aikaa vastata pyyntöihin, jolloin se on helpompaa.

Kerro, että katsot ensin kalenterista onko sinulla aikaa heille.

Kun opettelet vaalimaan rakkautta sisälläsi ja itseäsi kohtaan, vedät elämässäsi puoleesi rakastavia, tukea tarjoavia ihmisiä, jotka eivät yritä hyötyä kiltteydestäsi. Rakasta itseäsi juuri sellaisena kuin olet jo nyt. Kun luovut itseäsi koskevista kielteisistä ajatuksista, huomaat miten omanarvontuntosi kasvaa.


Muista, että sinä olet riittävän hyvä, arvokas ja merkityksellinen juuri sellaisena kuin olet!  


Meillä useilla on lapsuudessa saatuja tunnelukkoja, jotka meitä myös elämässämme rajoittavat. Yhdet yleisimmistä liittyvät miellyttämiseen, nimittäin "uhrautuminen" ja "hyväksynnän haku". Olen valmistanut kaikkiin 18 tunnelukkoon oman audion, joka auttaa sinua avaamaan tämän helposti. Jokaisessa audiossa on vähintään 50 erilaista huolella valittua affirmaatiota, jotka vaikuttavat positiivisesti kyseisen tunnelukon avaukseen.


Tämä on ehdottomasti helpoin tavata murtaa tunnelukkosi ja aloittaa uusi kevyt elämä!   


Jos sinulla on kysyttävää tai toivot tukea elämääsi, ota minuun rohkeasti yhteyttä!


Ihanaa viikonalkua toivotellen❤️
PS. Jos tykkäsit tästä blogista, jaathan sitä eteenpäin, kiitos! ❤️

PS2. Ja tulethan mukaan meidän Instan ja Facen joukkoon;

Kirjoittelen päivittäin elämään, onnellisuuteen ja rakkauteen liittyvistä teemoista.


57 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page