top of page

Oletko omien uskomuksiesi orja? Murra kahleet ja lennä!

Ajatuksillamme ei ole valtaa tunteillemme. Paitsi jos uskomme niihin.

Mistä rajut tunteemme tietyissä tilanteissa johtuvat ja miksi emme usein pysty itseämme kontrolloimaan? Kuinka ajatukset ja uskomukset vaikuttavat menestykseemme ja onnellisuuteemme elämässämme?


Me kaikki oikeastaan jollain tapaa jatkuvasti puhumme itsemme kanssa… Joskus myös ääneen, mikä laittaa kanssaihmiset ehkä hieman hymyilyttämään, mutta yleensä tämä juttutuokio luistaa vain ajatuksissamme. Meillä on päivittäin jopa noin 30000 - 60000 ajatusta.


Aivan käsittämätön määrä! Niistä ovat:

3-5 % positiivisia ajatuksia

25-30 % negatiivisia ajatuksia

65-72 % on jotain muuta mikä tulee ja menee ja millä ei oikeastaan edes ole elämälle merkitystä (saatamme miettiä miksi tuo mies bussissa kaivaa nenäänsä tms.)

Tässä yhteydessä on tärkeää ymmärtää se, että ajatuksiemme tulva muokkaa tunteitamme ja sitä miten toimimme. Varsinkin se, mitä itsestämme eri tilanteissa ajattelemme, vaikuttaa siihen miltä meistä tuntuu juuri sillä hetkellä:


Olenko rento vai kireä?

Tyytyväinen vai tyytymätön?

Onnellinen vai surullinen?

Itsevarma vai nolo?

Emme missään tilanteessa itse valitse, mitä sillä hetkellä tunnemme. Useasti tunteemme ja reaktiomme jopa yllättävät meidät kuin hyökyaalto, mutta emme sitä pysty hallitsemaan. Se vain tapahtuu. Jälkikäteen saatamme olla noloja emmekä itse edes ymmärrä, miksi reaktiomme johonkin pieneen asiaan olikin niin raju. Tämä hämmentää. Tämä saattaa tehdä meidät jopa varovaiseksi, ettei se vain tapahtuisi uudestaan.


Mistä se johtuu?

Meidän alitajuntamme luokittelee kaikki tapahtumat ja etsii uskomuksiemme arkistoista tähän tilanteeseen sopivia ratkaisuja ja reaktioita. Mitä olemme elämässämme kokeneet, vaikuttaa siis siihen, miten reagoimme.



Miten uskomukset muodostuvat?

Me emme tule maailmaan reppu täynnä uskomuksia, vaan ne rakentuvat pikkuhiljaa elämän aikana kasvatuksemme ja kokemuksiemme muokkaamina. Alitajuntamme tallettaa suurimman osan uskomuksista seitsemänteen ikävuoteen asti. Tänä aikana me kehitymme yksilöinä ja ajatuksemme sekä tunteemme arkisto täyttyy kuin tietokoneen muistikortti kaikesta siitä, mitä me näemme, koemme, kuulemme, tunnemme, haistamme ja maistamme. Useat uskomukset saattavat siirtyä tiedostamattamme sukupolvelta toiselle.


Varhaislapsuuden jälkeen noin kahdeksasta kolmeentoista ikävuoteen tulee aikakausi, jolloin ajatuksemme ja uskomuksemme muokkaantuvat, kun seuraamme ja matkimme vanhempiamme ja muita ihmisiä joita ihailemme. Imemme tänä aikana itseemme perheen perusajatukset, vakaumukset sekä uskomukset ja siten kehitämme tältä pohjalta oman käyttäytymisemme ja ajatusmaailmamme. Meillä ei siinä iässä ole muuta vaihtoehtoa!

Tämän jälkeen on ajanjakso jolloin itsenäistymme ja tutustumme uusiin ihmisiin. Meidän olemassa oleva ajatus- ja arvomaailmamme muovaantuu nyt uusien kokemusten ja ihmissuhteiden perusteella. Ei ole siis aivan sama, oliko ensirakkautesi onnellinen vai sydäntä murskaava.

Harvardin yliopiston tutkimuksien mukaan jokainen nuori kuulee 18 ikävuoteensa asti noin 180000 negatiivista palautetta. Esimerkiksi; "Et osaa mitään“, "sinusta ei koskaan tule mitään“, "olet liian lihava“ jne. Se on uskomatonta, mutta ikävä kyllä totta. Seuraavalla kaupassa käynnillä voit seurata, mitä vanhemmat lapsilleen saattavat ohimennen sanoa, ilman sen vaikutusta tarkemmin ajattelematta.


Miten uskomukset vaikuttavat?

Raymond Birdwhistell sai 1970 selville, että ajatuksemme vaikuttavat 100% meidän elämämme menestyksiin tai epäonnistumisiin.

Negatiiviset uskomukset lamaannuttavat meitä ja estävät siten nauttimasta elämästä ja ylipäänsä elää sellaista elämää, kuin mitä me toivoisimme. Positiiviset uskomukset auttavat meitä olemaan itsevarmoja, antavat meille energiaa ja auttavat kohdistamaan sen tavoitteisiimme ja ne myös saavuttamaan.

Yleisiä negatiivisia uskomuksia ovat:

Se minun vika

Minä teen aina kaikki väärin

Minusta ei ole mihinkään

Ei työtä tekemällä rikastu

Ei minua kukaan halua

Valitsen aina väärän miehen / naisen

Olen ujo / ruma / tyhmä..

Olen liian lihava / laiha / pitkä / lyhyt…

Kaikki muuta ovat parempia / viisaampia / kauniiimpia…

Jos sinun elämässäsi on alueita, joissa et menesty, vaikka kuinka olet parhaasi yrittänyt, niin niiden takana saattaa suurella todennäköisyydella piiloutua negatiivisia uskomuksia, jotka sinua elämässäsi estävät.




Hyvä uutinen! Uskomukset eivät ole välttämättä pysyviä.

On mahdollista muuttaa uskomuksemme tietoisesti, ja se on tärkeää ymmärtää. Seuraavassa blogissa perehdymme siihen kuinka se tapahtuu. Mitä eri mahdollisuuksia meillä on, ja mikä on helpoin tapa muuttaa vanhat uskomuksemme.

Siihen asti voit yrittää tarkkailla omia ajatuksiasi. Ehkä huomaat päivän aikana tiettyjä toistuvia ajatuksia, jotka tällä hetkellä vaikuttavat elämääsi.

Onko se esimerkiksi; „Elämä on ihanaa!“ vai „Elämä on rankkaa!“ ?

Olethan lempeä itsellesi. =)

Toivon sinulle oikein kauniita ajatuksia ja aurinkoista kevään jatkoa.








PS. Jos tykkäsit tästä postauksesta, jaathan sitä eteenpäin, kiitos! =)

PS2. Tulethan mukaan Instaan tai Facebookiin...!


24 katselukertaa0 kommenttia

Viimeisimmät päivitykset

Katso kaikki

Comments


bottom of page